Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ МРМКС-а SERGE BRAMMERTZ У ПОСЈЕТИ ТУЖИЛАШТВУ БиХ

19.06.2019. 18:52

Главни тужилац УН-овог Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МРМКС) Serge Brammertz и главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине Гордана Тадић, састали су се данас у Сарајеву у вези припреме за надолазећи извјештај тужиоца Brammertza за Савјет безбједности УН-а, те како би разговарали  о питањима од заједничког интереса.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ МРМКС-а SERGE BRAMMERTZ У ПОСЈЕТИ ТУЖИЛАШТВУ БиХ

Главна тужитељка Тадић поновно је исказала жељу за континуираном и појачаном сарадњом и подршком из тужилаштва Механизма, а главни тужилац Brammertz је потврдио спремност своје Канцеларије да пружи тражену подршку Тужилаштву БиХ, како би истом омогућио остварење правде за жртве ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида.

Главни тужиоци су разговарали о потреби за хитним побољшањем сарадње у истрагама и процесуирању ратних злочина, те о корацима предузетим у погледу наставка договора постигнутих на недавно одржаној регионалној конференцији тужилаца за ратне злочине у Београду. Закључено је да велики изазов представљају бјегунци којима је оптужнице потврдио Суд БиХ, а који живе слободно у сусједним државама. Тужилаштво БиХ ће интензивирати своје напоре у погледу преноса оптужница у државе у којима се оптуженици могу процесуирати, а тужилаштво Механизма ће обезбиједити потребну помоћ и олакшати процес преноса предмета те праћење напретка у предметима.

Главни тужиоци су такође разговарали о напретку који је постигло Тужилаштво БиХ. Препознати су позитивни резултати које је недавно остварило Тужилаштво БиХ, посебно у подизању сложених оптужница које укључују тешка кривична дјела и оптуженике високог нивоа. Даље је договорено да се настави са побољшањем рада Тужилаштва БиХ. Главна тужитељка Тадић затражила је помоћ тужилаштва Механизма у сегменту рјешавања препознатих проблема, даљем јачању капацитета и наставку подршке у унапређењу рада. Тужилаштво Механизма ће наставити помагати Тужилаштво БиХ у рјешавању преосталих предмета Правила пута.

Главни тужилац Brammertz нагласио је озбиљну забринутост у погледу алармантног повећања негирања почињених ратних злочина и глорификације ратних злочинаца у Босни и Херцеговини и широм регије, о чему ће још једном извијестити Савјет безбједности УН-а. Главни тужиоци су се сложили да све жртве заслужују поштовање, те да их треба заштитити од увреда и негирања њихових патњи.

Главни тужиоци су се такође сложили да се чињенице утврђене у пресудама МКСЈ-а, Механизма и Суда БиХ морају поштовати и прихватати као основни принципи владавине права.

На крају, главни тужиоци су разговарали о заједничкој сарадњи у потрази за несталим лицима, заједно са другим кључним партнерима као што су Државна агенција за истраге и заштиту-SIPA, Институт за нестала лица и Међународни комитет Црвеног крста, која је недавно довела до открића масовне гробнице.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba