Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ MRMKS-a SERGE BRAMMERTZ U POSJETI TUŽITELJSTVU BiH

19.06.2019. 18:52

Glavni tužitelj UN-ovog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz i glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, sastali su se danas u Sarajevu u svezi pripreme za nadolazeće izvješće tužitelja Brammertza za Vijeće sigurnosti UN-a, te kako bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa.

GLAVNI TUŽITELJ MRMKS-a SERGE BRAMMERTZ U POSJETI TUŽITELJSTVU BiH

Glavna tužiteljica Tadić ponovno je iskazala želju za kontinuiranom i pojačanom suradnjom i potporom iz tužiteljstva Mehanizma, a glavni tužitelj Brammertz je potvrdio spremnost svog Ureda da pruži traženu potporu Tužiteljstvu BiH, kako bi istom omogućio ostvarenje pravde za žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Glavni tužitelji su razgovarali o potrebi za žurnim poboljšanjem suradnje u istragama i procesuiranju ratnih zločina, te o koracima poduzetim u pogledu nastavka dogovora postignutih na nedavno održanoj regionalnoj konferenciji tužitelja za ratne zločine u Beogradu. Zaključeno je da veliki izazov predstavljaju bjegunci kojima je optužnice potvrdio Sud BiH, a koji žive slobodno u susjednim državama. Tužiteljstvo BiH će intenzivirati svoje napore u pogledu prijenosa optužnica u države u kojima se optuženici mogu procesuirati, a tužiteljstvo Mehanizma će osigurati potrebnu pomoć i olakšati proces prijenosa predmeta te praćenje napretka u predmetima.

Glavni tužitelji su također razgovarali o napretku koji je postiglo Tužiteljstvo BiH. Prepoznati su pozitivni rezultati koje je nedavno ostvarilo Tužiteljstvo BiH, posebno u podizanju složenih optužnica koje uključuju teška kaznena djela i optuženike visoke razine. Dalje je dogovoreno da se nastavi sa poboljšanjem rada Tužiteljstva BiH. Glavna tužiteljica Tadić zatražila je pomoć tužiteljstva Mehanizma u segmentu rješavanja prepoznatih problema, daljnjem jačanju kapaciteta i nastavku potpore u unaprjeđenju rada. Tužiteljstvo Mehanizma će nastaviti pomagati Tužiteljstvo BiH u rješavanju preostalih predmeta Pravila puta. Glavni tužitelj Brammertz naglasio je ozbiljnu zabrinutost u pogledu alarmantnog povećanja negiranja počinjenih ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini i diljem regije, o čemu će još jednom izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a. Glavni tužitelji su se složili da sve žrtve zaslužuju poštovanje, te da ih treba zaštititi od uvreda i negiranja njihovih patnji.

Glavni tužitelji su se također složili da se činjenice utvrđene u presudama MKSJ-a, Mehanizma i Suda BiH moraju poštivati i prihvatati kao temeljni principi vladavine prava.

U konačnici, glavni tužitelji su razgovarali o zajedničkoj suradnji u potrazi za nestalim osobama, zajedno sa drugim ključnim partnerima kao što su Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA, Institut za nestale osobe i Međunarodni komitet Crvenog križa, koja je nedavno dovela do otkrića masovne grobnice.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba