Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 3 ЛИЦА ЗБОГ УДРУЖИВАЊА РАДИ ЧИЊЕЊА КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА И РАЗБОЈНИЧКЕ КРАЂЕ У АУСТРИЈИ, КОЈА ЈЕ РЕЗУЛТИРАЛА СМРЋУ ВЛАСНИЦЕ ОПЉАЧКАНЕ КУЋЕ

19.06.2019. 13:08

Тужилаштво БиХ је, у сарадњи са партнерским институцијама из Аустрије, подигло оптужницу против тројице држављана БиХ који су учествовали у извршењу кривичног дјела, усљед чијих посљедица је смртно страдала држављанка Аустрије, након чега су побјегли у БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 3 ЛИЦА ЗБОГ УДРУЖИВАЊА РАДИ ЧИЊЕЊА КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА И РАЗБОЈНИЧКЕ КРАЂЕ У АУСТРИЈИ, КОЈА ЈЕ РЕЗУЛТИРАЛА СМРЋУ ВЛАСНИЦЕ ОПЉАЧКАНЕ КУЋЕ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

1.   Газибарић Гучанин Фералда, зв. „Фердо“, рођеног 1971. године у Травнику

2.   Сивоњић Оливера, зв. “Оли“, рођеног 1970. године у Травнику

3.   Иванчевић Далибора, рођеног 1975. године у Бања Луци

Сва тројица оптужених су раније осуђивани.

Оптужени се терете да су у прољеће 2011. године дошли на подручје Републике Аустрије, те заједно са још два лица приступили организованој криминалној групи, основаној ради извршења тешких кривичних дјела разбојничких и провалних крађа у куће и станове грађана Аустрије, ради остварења велике незаконите имовинске користи.

Приликом провалне крађе дана 20.04.2011. године, након што су насилно ушли у кућу  у кући аустријске држављанке Elisabeth F. у мјесту Gosau, Аустрија, те чинили разбојничку пљачку, оптужени су везали наведену старицу која се усљед буке пробудила, те је оставили везану и зачепљених уста са тканином, како не би могла дозивати помоћ, што је довело до смрти аустријске држављанке.

Оптужени се терете за кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела из члана 249. КЗ-а БиХ и разбојничка крађа из члана 288. КЗ-а ФБиХ.

Двојица починилаца овог кривичног дјела раније су ухапшена и осуђена у Р Аустрији, а преостала тројица су побјегла у БиХ и била недоступна аустријском правосуђу. Након интензивне сарадње са институцијама БиХ, предмет је уступљен правосуђу БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba