Vijesti

SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA I JAČANJA SPOSOBNOSTI ZA BORBU PROTIV TERORIZMA U TUŽILAŠTVU BiH

14.06.2019. 15:33

Analiza trenutnog stanja u borbi protiv terorizma, kao i procesuiranje povratnika sa stranih ratišta, bile su centralne teme sastanka.

SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA I JAČANJA SPOSOBNOSTI ZA BORBU PROTIV TERORIZMA U TUŽILAŠTVU BiH

Glavna tužiteljica, Gordana Tadić, predsjedavala je sastankom Udarne grupe, na kojem su sudjelovali predstavnici tužilačkih, policijskih i sigurnosnih institucija sa nivoa BiH, oba entiteta i Brčko distrikta BiH. Na sastanku su također sudjelovali zvaničnici poreznih institucija, te Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Na sastanku su prezentirane aktivnosti koje agencije za provođenje zakona realizuju u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorističkih aktivnosti. Također, na sastanku su predstavnici institucija BiH govorili o potrebnim mjerama u narednom periodu koje se odnose na procesuiranje povratnika sa stranih ratišta, čiji dolazak u BiH se očekuje u narednim mjesecima.

Na sastanku je razgovarano i o potencijalnim opasnostima od terorizma, koje mogu biti povezane sa prilivom ilegalnih migranata u BiH.

Udarna grupa za borbu protiv terorizma i jačanje sposobnosti za borbu protiv terorizma, kojom predsjedava glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, sastaje se periodično, kako bi zvaničnici svih agencija za provođenje zakona imali priliku analizirati situaciju u ovoj oblasti te planirati i koordinirati zajedničke aktivnosti koje će dovesti do smanjenja opasnosti od terorizma te jačanje vladavine prava i sigurnosti u BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba