Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA 3 OSOBE OSUMNJIČENE ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I KRIJUMČARENJE MIGRANATA U AKCIJI KODNOG NAZIVA „TULIP“

12.06.2019. 15:55

Radi se o trojici osumnjičenih, državljanima Turske, Iraka i SR Njemačke, koji su pod istragom i sumnjiče se da su duže vremensko razdoblje, preko teritorija BiH, prema granici sa R Hrvatskom, krijumčarili migrante sa područja zemalja Bliskog istoka.

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA 3 OSOBE OSUMNJIČENE ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I KRIJUMČARENJE MIGRANATA U AKCIJI KODNOG NAZIVA „TULIP“

Nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene:

1. Muhammed Zendi Muzafar, rođen 1971. godine, državljanin R Turske,

2. Babat Hadi, rođen 1970. godine, državljanin SR Njemačke,

3. Mohamad Kadr Karwan, rođen 1987. godine, državljanin Iraka.

Navedeni osumnjičeni su lišeni slobode na području Sarajeva kada su izvršeni i pretresi vozila i objekata koje osumnjičeni koriste te je pronađeno 14 ilegalnih migranata sa područja Sirije i Iraka.

Osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i sumnjiče se da su duže vremensko razdoblje transportirali ilegalne migrante kroz teritorij BiH, prema zemljama EU, u čemu su angažirali i druge osobe.

Osumnjičeni se terete za kaznena djela organiziranog kriminala iz članka 250. KZ-a BiH i organiziranje grupe ili udruženja za počinjenje kaznenog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz članka 189a. KZ-a BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora će u zakonskom roku biti upućen Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba