Vijesti

DUŽNOSNICI TUŽITELJSTVA BiH SUDJELUJU NA 18. SAVJETOVANJU IZ KAZNENOPRAVNE OBLASTI

12.06.2019. 11:29

Glavna tužiteljica Gordana Tadić i tužitelji Tužiteljstva BiH su imali uloge moderatora, izlagača i sudionika na više tema iz tužiteljske prakse, iz nadležnosti Tužiteljstva BiH.

 

DUŽNOSNICI TUŽITELJSTVA BiH SUDJELUJU NA 18. SAVJETOVANJU IZ KAZNENOPRAVNE OBLASTI

Središnja tema pravnog savjetovanja na kojem sudjeluju dužnosnici tužiteljstava, sudova, Ministarstva pravde, Odvjetničke komore i nevladinog sektora odnosi se na primjenu materijalnih i procesnih odredbi kaznenog zakona u Bosni i Hercegovini.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić je bila moderator sesije o aktualnim izazovima u borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata u Bosni i Hercegovini kao vrlo aktualne teme u okviru migracijskih kretanja u BiH, u okviru koje je izlaganje imala i tužiteljica Tužiteljstva BiH Merisa Nurkić.

Tužitelj Tužiteljstva BiH Sedin Idrizović je imao stručno izlaganje na temu izmjene optužnice na glavnom pretresu i situacija u praksi, tužiteljica Vedrana Mijović je govorila o mjerama zaštite svjedoka u Bosni i Hercegovini, tužitelj Mersudin Pružan je izlagao na temu prigovora prigodom ispitivanja svjedoka na glavnom pretresu, a tužitelj Miroslav D. Marković je posvetio izlaganje principu zakonitosti i imunitetu svjedoka u kaznenim postupcima.

Tužitelj Miroslav D. Marković je bio i u organizacijskom odboru savjetovanja.

U okviru savjetovanja sudionici su sudjelovali na panelima koji su se odnosili na stručna pitanja iz oblasti procesuiranja predmeta ratnih zločina, financijskog i gospodarskog kriminala, zlouporabe položaja ili ovlasti, oduzimanja nezakonite imovinske koristi, a također značajne su bile i sesije na kojima su se sudionici bavili detaljima iz prakse koji se odnose na stručna vještačenja, kaznena djela počinjena na internetu te saslušanje svjedoka putem video-linka, kao i brojne druge teme iz svakodnevne pravosudne prakse.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba