Вијести

ЗАВРШЕНО ИСКОПАВАЊЕ НА ПРВОЈ ЛОКАЦИЈИ; ПРОНАЂЕНИ ПОТПУНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ 12 ЛИЦА ТОКОМ ЕКСХУМАЦИЈЕ НА ПЛАНИНИ ИГМАН

11.06.2019. 12:00

Ускоро ће почети претрага на другој локацији на наведеном локалитету у даљој потрази за посмртним остацима. ФУЦЗ је уклонила пронађену експлозивну направу на путу ка другој локацији.

 

ЗАВРШЕНО ИСКОПАВАЊЕ НА ПРВОЈ ЛОКАЦИЈИ; ПРОНАЂЕНИ ПОТПУНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ 12 ЛИЦА ТОКОМ ЕКСХУМАЦИЈЕ НА ПЛАНИНИ ИГМАН

Истражилац Тужилаштва БиХ и данас се налази на терену на локалитету Локвице - Голо Брдо на планини Игман, гдје ће се наставити потрага за посмртним остацима жртава бошњачке националности са подручја Доњих Хаџића, који су нестали у љето 1992. године.

Након што је са прве локације извађено укупно 12 тијела жртава, претрага се наставља на другој локацији на ширем локалитету од укупно три локације за које према иницијалним информацијама и изјавама свједока постоји могућност да се налазе тијела одређеног броја жртава. Ради се о природним јамама - вртачама те је приступ локацијама доста отежан.

Потрага се наставља за посмртним остацима најмање 5 лица, од којих су 3 жртве женског спола.

У потрази за посмртним остацима користе се и техничка помагала (детектори метала), који су на првој локацији открили већу количину чахура и метака, који су указали на постојање масовне гробнице.

Локација масовне гробнице је откривена након дуготрајних и вишеструких провјера те других процесних и захтјевних стручно-техничких радњи предузетих на основу наредби и под надзором Тужилаштва БиХ уз наредбе Суда БиХ.

Трагање за посмртним остацима се наставља и у наредним данима.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba