Vijesti

ZAVRŠENO ISKOPAVANJE NA PRVOJ LOKACIJI; PRONAĐENI POTPUNI POSMRTNI OSTACI 12 OSOBA TIJEKOM EKSHUMACIJE NA PLANINI IGMAN.

11.06.2019. 12:00

Uskoro će početi pretraga na drugoj lokaciji na navedenom lokalitetu u daljnjoj potrazi za posmrtnim ostacima. FUCZ je uklonila pronađenu eksplozivnu napravu na putu ka drugoj lokaciji.

ZAVRŠENO ISKOPAVANJE NA PRVOJ LOKACIJI; PRONAĐENI POTPUNI POSMRTNI OSTACI 12 OSOBA TIJEKOM EKSHUMACIJE NA PLANINI IGMAN.

Istražitelj Tužiteljstva BiH i danas se nalazi na terenu na lokalitetu Lokvice - Golo Brdo na planini Igman, gdje će se nastaviti potraga za posmrtnim ostacima žrtava bošnjačke nacionalnosti sa područja Donjih Hadžića, koji su nestali u ljeto 1992. godine.

Nakon što je sa prve lokacije izvađeno ukupno 12 tijela žrtava, pretraga se nastavlja na drugoj lokaciji na širem lokalitetu od ukupno tri lokacije za koje prema inicijalnim informacijama i iskazima svjedoka postoji mogućnost da se nalaze tijela određenog broja žrtava. Radi se o prirodnim jamama - vrtačama te je pristup lokacijama dosta otežan.

Potraga se nastavlja za posmrtnim ostacima najmanje 5 osoba, od kojih su 3 žrtve ženskog spola.

U potrazi za posmrtnim ostacima koriste se i tehnička pomagala (detektori metala), koji su na prvoj lokaciji otkrili veću količinu čahura i metaka, koji su ukazali na postojanje masovne grobnice.

Lokacija masovne grobnice je otkrivena nakon dugotrajnih i višestrukih provjera te drugih procesnih i zahtjevnih stručno-tehničkih radnji poduzetih na temelju naredbi i pod nadzorom Tužiteljstva BiH uz naredbe Suda BiH.

Traganje za posmrtnim ostacima se nastavlja i u narednim danima.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba