Vijesti

OPTUŽENI DARKO MARČETIĆ (1974) SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

10.06.2019. 10:20

Predložena je kazna od 1 godine zatvora, oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 3.500 eura i zabrana vršenja službene dužnosti u trajanju od 5 godina.

 

OPTUŽENI DARKO MARČETIĆ (1974) SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

Optuženi inspektor SIPA-e u RK Banja Luka, Darko Marčetić (1974), sporazumno je u potpunosti priznao krivicu za krivična djela za koja ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

Optuženi je priznao krivicu za koruptivno krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH, krivično djelo iznude iz člana 295. KZ-a FBiH i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka iz člana 149. KZ-a BiH.

U skladu sa sporazumnim priznanjem, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od 1 godine, oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 3.500 eura, kao i zabrana vršenja službene dužnosti u trajanju od 5 godina.

Optuženi je sporazumnim priznanjem u potpunosti priznao krivicu te se odrekao prava na suđenje i prava na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Optuženi se tereti da je u svojstvu inspektora SIPA-e, tokom prošle godine, stupio u kontakt sa osobama  sa područja Ključa te od navedenih iznuđivao novac uvjeravajući ih da će iskoristiti svoj položaj i pogodovati im u određenim postupcima, kao i da će im pružati zaštitu od navodnih istraga.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba