Вијести

ПРОНАЂЕНА ГРОБНИЦА СА ПОСМРТНИМ ОСТАЦИМА ВИШЕ ЛИЦА НА ПЛАНИНИ ИГМАН

06.06.2019. 11:01

У оквиру предмета Тужилаштва БиХ иницирана је заједничка потрага за локацијом масовне гробнице, у којој су учествовали Федерална управа цивилне заштите (ФУЦЗ), Државна агенција за истраге и заштиту-SIPA, истражиоци Института за нестала лица ИНЛ БиХ, те су пронађени људски посмртни остаци за које се претпоставља да припадају жртвама из Доњих Хаџића.

ПРОНАЂЕНА ГРОБНИЦА СА ПОСМРТНИМ ОСТАЦИМА ВИШЕ ЛИЦА НА ПЛАНИНИ ИГМАН

Локација масовне гробнице лоцирана је након дуготрајних и вишеструких провјера, те других процесних и захтјевних стручно-техничких радњи предузетих на основу наредби и под надзором Тужилаштва БиХ уз наредбе Суда БиХ.

Истражилац Тужилаштва БиХ налази се на терену на локацији Локвице, у близини Голог брда на планини Игман, општина Илиџа, гдје координише активности овлаштених службених лица која ће учествовати у процесу ексхумације пронађених посмртних остатака.

На локалитету се налазе припадници ФУЦЗ, МУП-а Кантона Сарајево, Института за нестала лица (ИНЛ БиХ), ИЦМП-а у БиХ, као и љекар судске медицине, а очекује се долазак и представника SIPA-е. Током процеса ексхумације асистенцију пружа и Центар за уклањање мина БиХ, јер се локалитет налази у близини минираног подручја.

Гробница са посмртним остацима пронађена је током интензивне потраге и саслушавања већег броја свједока, након чега се приступило претрази терена уз кориштење специјализиране техничке опреме (метал-детектори и др.) како би се лоцирали посмртни остаци за које су постојала сазнања да се налазе на локалитету од 2 км2.

Претрагом терена уочена је сумњива локација, која се налази на неприступачном терену, а људски посмртни остаци пронађени су у земљи на око 1 метар дубине.

Након ексхумације, посмртни остаци биће предати на даљу судско-медицинку обраду, анализу и утврђивање идентитета путем ДНК узорка.

Према иницијалним информацијама, претпоставља се да се ради о жртвама бошњачке националности, са подручја мјеста Доњи Хаџићи, који су нестали у љето 1992. године, а за којима се трага дужи временски период.

Активности на процесу ексхумације наставиће се и у наредним данима.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba