Vijesti

PRONAĐENA GROBNICA SA POSMRTNIM OSTACIMA VIŠE OSOBA NA PLANINI IGMAN

06.06.2019. 11:01

U okviru predmeta Tužilaštva BiH inicirana je zajednička potraga za lokacijom masovne grobnice, u kojoj su sudjelovali Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA, istražioci Instituta za nestale osobe INO BiH, te su pronađeni ljudski posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz Donjih Hadžića.

 

PRONAĐENA GROBNICA SA POSMRTNIM OSTACIMA VIŠE OSOBA NA PLANINI IGMAN

Lokacija masovne grobnice locirana je nakon dugotrajnih i višestrukih provjera, te drugih procesnih i zahtjevnih stručno-tehničkih radnji preduzetih na osnovu naredbi i pod nadzorom Tužilaštva BiH uz naredbe Suda BiH.

Istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu na lokaciji Lokvice, u blizini Golog brda na planini Igman, općina Ilidža, gdje koordinira aktivnosti ovlaštenih službenih osoba koje će sudjelovati u procesu ekshumacije pronađenih posmrtnih ostataka.

Na lokalitetu se nalaze pripadnici FUCZ, MUP-a Kantona Sarajevo, Instituta za nestale osobe (INO BiH), ICMP-a u BiH, kao i ljekar sudske medicine, a očekuje se dolazak i predstavnika SIPA-e. Tokom procesa ekshumacije asistenciju pruža i Centar za uklanjanje mina BiH, jer se lokalitet nalazi u blizini miniranog područja.

Grobnica sa posmrtnim ostacima pronađena je tokom intenzivne potrage i saslušavanja većeg broja svjedoka, nakon čega se pristupilo pretrazi terena uz korištenje specijalizirane tehničke opreme (metal-detektori i dr.) kako bi se locirali posmrtni ostaci za koje su postojala saznanja da se nalaze na lokalitetu od 2 km2.

Pretragom terena uočena je sumnjiva lokacija, koja se nalazi na nepristupačnom terenu, a ljudski posmrtni ostaci pronađeni su u zemlji na oko 1 metar dubine.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci bit će predati na dalju sudsko-medicinku obradu, analizu i utvrđivanje identiteta putem DNK uzorka.

Prema inicijalnim informacijama, pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, sa područja mjesta Donji Hadžići, koji su nestali u ljeto 1992. godine, a za kojima se traga duži vremenski period.

Aktivnosti na procesu ekshumacije nastavit će se i u narednim danima.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba