Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ I DELEGACIJA BiH NA PETOM SASTANKU STALNE KONFERENCIJE TUŽILACA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL

05.06.2019. 11:31

Glavna tužiteljica Tadić na konferenciji je prezentirala izlaganje o naporima Tužilaštva BiH i agencija za provođenje zakona u BiH, u borbi protiv terorizma i procesuiranju povratnika sa stranih ratišta.

GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ I DELEGACIJA BiH NA PETOM  SASTANKU STALNE KONFERENCIJE TUŽILACA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL

Centralne teme konferencije u Bukureštu odnose se na borbu protiv terorizma i procesuiranje povratnika sa stranih ratišta, zatim finansijske istrage i instrumente međunarodne pravne pomoći u oduzimanju nezakonite imovinske koristi, kao i teme u vezi krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima, duž migrantskih ruta, te oblicima organiziranog kriminala koji prate ove pojave.

Glavna tužiteljica, Gordana Tadić, imala je izlaganje u kojem je istakla napore Tužilaštva BiH i agencija za provođenje zakona naše zemlje, u borbi protiv terorizma te procesuiranju pripadnika terorističkih grupa, nakon povratka sa stranih ratišta.

U svom izlaganju, glavna tužiteljica govorila je o procesuiranim predmetima u proteklom periodu, radu Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kao i ostvarenoj međunarodnoj saradnji u predmetima borbe protiv terorizma.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici tužilačkih institucija iz Rumunije, Srbije, Italije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Albanije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije kao i konsultanti Misije OSCE-a.

Peti sastanak Stalne konferencije tužilaca za organizirani kriminal održava se u Bukureštu, Rumunija uz podršku i organizacju Misije OSCE-a za Republiku Srbiju.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba