Вијести

ТРОЈЕ ОПТУЖЕНИХ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЛИЦА У ОКВИРУ ПРЕДМЕТА КОДНОГ НАЗИВА „БОСФОР“ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ

31.05.2019. 13:02

Предложене су казне од по 1 године затвора за сваког од оптужених, одузимање незаконите имовинске користи, новчана казна за једног од оптужених, као и обавеза свједочења против других оптужених у предмету кодног назива „Босфор“.

ТРОЈЕ ОПТУЖЕНИХ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЛИЦА У ОКВИРУ ПРЕДМЕТА КОДНОГ НАЗИВА „БОСФОР“ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ

Троје оптужених за кривична дјела кријумчарења лица (чл. 189. КЗ-a БиХ) и организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’    (чл. 189а. КЗ-a БиХ), у присуству адвоката споразумно су признали кривицу, у потпуности признавши одговорност за кривична дјела за која их терети Тужилаштво БиХ.

У складу са споразумом, за оптужене су предложене казне:

1.   Оптужена Бејза Кара рођена 1963. године у Великој Кладуши, казна затвора од 1 године која се у складу са чланом 43. ст. 1. КЗ-а БиХ може замијенити радом за опште добро те одузимање предмета кориштених за извршење кривичног дјела.

2.   Оптужена Едина Зелић, рођена 1985. године у Великој Кладуши, казна затвора од 1 године која се у складу са чланом 43. ст. 1. КЗ-а БиХ може замијенити радом за опште добро, одузимање предмета кориштених за извршење кривичног дјела, одузимање незконите имовинске користи у износу од 760 КМ.

3.   Оптужени Валентино Видић, рођен 1991. године у Чапљини, казна затвора од 1 године која се у складу са чланом 43. ст. 1. КЗ-а БиХ може замијенити радом за опште добро, новчана казна у износу од 1.000 КМ, одузимање предмета кориштених за извршење кривичног дјела, одузимање незконите имовинске користи у износу од 507 КМ.

Оптужени су признали кривицу у раној фази поступка, а предложене казне су у складу са улогом и одговорношћу коју су ови оптужени имали у извршењу кривичног дјела.

Споразумним признањем оптужени су се обавезали на свједочење у предмету против осталих оптужених у оквиру предмета кодног назива „Босфор“.

Потписивањем споразумног признања оптужени су се одрекли права на суђење и права на жалбу на пресуду коју им на основу споразума изрекне Суд БиХ.

Споразуми су прослијеђени Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba