Vijesti

TROJE OPTUŽENIH ZA KRIJUMČARENJE OSOBA U OKVIRU PREDMETA KODNOG NAZIVA „BOSFOR“ SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVICU

31.05.2019. 13:02

Predložene su kazne od po 1 godine zatvora za svakog od optuženih, oduzimanje nezakonite imovinske koristi, novčana kazna za jednog od optuženih, kao i obaveza svjedočenja protiv drugih optuženih u predmetu kodnog naziva „Bosfor“.

TROJE OPTUŽENIH ZA KRIJUMČARENJE OSOBA U OKVIRU PREDMETA KODNOG NAZIVA „BOSFOR“ SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVICU

Troje optuženih za krivična djela krijumčarenja ljudi (čl. 189. KZ-a BiH) i organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’  (čl. 189a. KZ-a BiH), u prisustvu advokata sporazumno su priznali krivicu, u potpunosti priznavši odgovornost za krivična djela za koja ih tereti Tužilaštvo BiH.

U skladu sa sporazumom, za optužene su predložene kazne:

1.   Optužena Bejza Kara rođena 1963. godine u Velikoj Kladuši, kazna zatvora od 1 godine koja se u skladu sa članom 43. st. 1. KZ-a BiH može zamijeniti radom za opće dobro te oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela.

2.   Optužena Edina Zelić, rođena 1985. godine u Velikoj Kladuši, kazna zatvora od 1 godine koja se u skladu sa članom 43. st. 1. KZ-a BiH može zamijeniti radom za opće dobro, oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela, oduzimanje nezkonite imovinske koristi u iznosu od 760 KM.

3.   Optuženi Valentino Vidić, rođen 1991. godine u Čapljini, kazna zatvora od 1 godine koja se u skladu sa članom 43. st. 1. KZ-a BiH može zamijeniti radom za opće dobro, novčana kazna u iznosu od 1.000 KM, oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela, oduzimanje nezkonite imovinske koristi u iznosu od 507 KM.

Optuženi su priznali krivicu u ranoj fazi postupka, a predložene kazne su u skladu sa ulogom i odgovornošću koju su ovi optuženi imali u izvršenju krivičnog djela.

Sporazumnim priznanjem optuženi su se obavezali na svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih u okviru predmeta kodnog naziva „Bosfor“.

Potpisivanjem sporazumnog priznanja optuženi su se odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba