Vijesti

ZAJEDNIČKA IZJAVA REGIONALNIH TUŽITELJSTAVA ZA RATNE ZLOČINE I GLAVNOG TUŽITELJA MEHANIZMA POVODOM REGIONALNE KONFERENCIJE

27.05.2019. 15:38

Od 20. do 22. svibnja 2019. izaslanstva Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Tužiteljstva Federacije BiH, Tužiteljstva Brčko distrikta, Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i specijaliziranih županijskih tužiteljstava Hrvatske, Specijalnog tužilaštva Crne Gore, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Ured tužitelja Mehanizma sudjelovalа su na Regionalnoj konferenciji tužitelja za ratne zločine, održanoj u Beogradu, Srbija, koju je sazvalo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i UNDP u partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Italijom. 

 

ZAJEDNIČKA IZJAVA REGIONALNIH TUŽITELJSTAVA ZA RATNE ZLOČINE I GLAVNOG TUŽITELJA MEHANIZMA POVODOM REGIONALNE KONFERENCIJE

Glavna tema razgovora bila je regionalna suradnja u predmetima ratnih zločina. Nakon završetka konferencije, predstavljeni uredi su dali sljedeću zajedničku izjavu koje odražava njihove glavne zaključke i obveze. 

Tužiteljstva koja su sudjelovala su se složila kako je potrebno provesti više kaznenih progona za ratne zločine počinjene u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, te da je međusobna suradnja njihovih ureda ključna za postizanje dogovorenog. Trenutno se suradnja suočava s mnogim izazovima koje treba riješiti. 

Kako bi se poboljšala suradnja, tužiteljstva  koja su sudjelovala su se dogovorila da će identificirati konkretne slučajeve koji su prikladni za prijenos između njih i započeti potrebne rasprave. Nadalje je dogovoreno da je potrebno podići razinu povjerenja žrtava u regionalnu suradnju. 

U tu svrhu, Tužiteljstvo Mehanizma će po potrebi olakšati napredak u postupanju u prenesenim predmetima. Tužiteljstva iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije izrazila su želju da se nastavi kontinuirana pomoć Mehanizma Tužiteljstva za izgradnju njihovih kapaciteta i potporu provedbi njihovih mandata.  

U konačnici, tužiteljstva su naglasila važnost redovite komunikacije, te je stoga Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ponudilo sazivanje sljedeće konferencije.

 

 

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba