Vijesti

ZAJEDNIČKA IZJAVA REGIONALNIH TUŽILAŠTAVA ZA RATNE ZLOČINE I GLAVNOG TUŽIOCA MEHANIZMA POVODOM REGIONALNE KONFERENCIJE

27.05.2019. 15:38

Od 20. do 22. maja 2019. delegacije Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Tužilaštva Federacije BiH, Tužilaštva Brčko distrikta, Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i specijalizovanih kantonalnih tužilaštava Hrvatske, Specijalnog tužilaštva Crne Gore, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Ured tužioca Mehanizma učestvovali su na Regionalnoj konferenciji tužilaca za ratne zločine, održanoj u Beogradu, Srbija, koju je sazvalo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i UNDP u partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Italijom. 

ZAJEDNIČKA IZJAVA REGIONALNIH TUŽILAŠTAVA ZA RATNE ZLOČINE I GLAVNOG TUŽIOCA MEHANIZMA POVODOM REGIONALNE KONFERENCIJE

Glavna tema razgovora bila je regionalna saradnja u predmetima ratnih zločina. Nakon završetka konferencije, predstavljeni uredi su dali sljedeću zajedničku izjavu koje odražava njihove glavne zaključke i obaveze. 

Tužilaštva koja su učestvovala su se složila kako je potrebno provesti više krivičnih progona za ratne zločine počinjene u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, te da je međusobna saradnja njihovih ureda ključna za postizanje dogovorenog. Trenutno se saradnja suočava s mnogim izazovima koje treba riješiti. 

Kako bi se poboljšala saradnja, tužilaštva  koja su učestvovala su se dogovorila da će identifikovati konkretne slučajeve koji su prikladni za prenos između njih i započeti potrebne rasprave. Nadalje je dogovoreno da je potrebno podići nivo povjerenja žrtava u regionalnu saradnju. 

U tu svrhu, Tužilaštvo Mehanizma će po potrebi olakšati napredak u postupanju u prenesenim predmetima. Tužilaštva iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije izrazila su želju da se nastavi kontinuirana pomoć Mehanizma Tužilaštva za izgradnju njihovih kapaciteta i podršku provedbi njihovih mandata.  

Konačno, tužilaštva su naglasila važnost redovne komunikacije, te je stoga Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ponudilo sazivanje sljedeće konferencije.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba