Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ I DELEGACIJA TUŽILAŠTVA BiH SUDJELUJU NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI TUŽILAŠTAVA ZA RATNE ZLOČINE U BEOGRADU

21.05.2019. 14:59

Regionalna konferencija tužilaca odnosi se na saradnju, kriterijume i standarde u procesuiranju ratnih zločina a na konferenciji sudjeluje i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz.

GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ I DELEGACIJA TUŽILAŠTVA BiH SUDJELUJU NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI TUŽILAŠTAVA ZA RATNE ZLOČINE U BEOGRADU

Centralne teme regionalne tužilačke konferencije odnose se na međusobnu saradnju tužilaštava u regionu, kao i saradnju tužilaštava sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove.

Konferencija obuhvata i teme koje se odnose na saradnju tužilaštava u regionu na osnovu međunarodne pravne pomoći kao i protokola o saradnji, kriterijume i standarde za krivični progon počinilaca ratnih zločina, jačanje  regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potrage za nestalim osobama.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, na konferenciji će biti moderator u okviru teme „Istraživanje i krivično gonjenje seksualnog nasilja vezanog za sukobe kao međunarodnog zločina“.

Na konferenciji sudjeluju i predstavnici Tužilaštva Federacije BiH, Kantonalnog tužilaštva USK i Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Također, na konferenciji sudjeluje i zamjenica glavnog državnog odvjetnika R Hrvatske, Jasmina Dolmagić i specijalna tužiteljica za ratne zločine iz Crne Gore, Lidija Vukčević.

Sudionicima konferencije obratili su se ambasador Velike Britanije u Srbiji, NJ.E. Denis Keefe, ambasador Italije u Srbiji Carlo Lo Cascio i Francine Pickup, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Organizator regionalne konferencije tužilaca za ratne zločine u Beogradu je Tužilaštvo za ratne zločine R Srbije i glavna tužiteljica Snežana Stanojković, a na konferenciji sudjeluju i predstavnici diplomatskog kora, kao i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba