Vijesti

U TUŽILAŠTVU BiH ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ORGANIZOVANE ILEGALNE IMIGRACIJE

17.05.2019. 15:21

Sastankom je predsjedavala glavna tužiteljica Gordana Tadić, a centralne teme odnosile su se na aktuelna dešavanja u procesuiranju povećanog broja ilegalnih migracija u BiH, kao i pitanja iz oblasti borbe protiv trgovine ljudima.

 

U TUŽILAŠTVU BiH ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ORGANIZOVANE ILEGALNE IMIGRACIJE

Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovane ilegalne imigracije, koja okuplja predstavnike pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona sa nivoa BiH, oba entiteta i Brčko distrikta BiH, održan je danas u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj problematici u segmentu borbe protiv ilegalnih migracija, krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima radi eksploatacije žrtava.

U BiH je zabilježen povećan broj slučajeva krijumčarenja ilegalnih migranata, koji je dijelom prouzrokovan povećanim prilivom migranata u BiH, a agencije za provođenje zakona ulažu maksimalne napore na dokumentovanju i procesuiranju osoba koje se koriste teškom situacijom i položajem migranata kako bi ostvarivale nezakonitu imovinsku korist.

U proteklih nekoliko mjeseci realizovano je više operativnih akcija u kojima su otkrivene organizirane grupe počinilaca krivičnih djela krijumčarenja osoba, koje su vršile krijumčarenje većeg broja migranata te ostvarivale nezakonitu imovinsku korist.

Na sastanku Udarne grupe razgovarano je o aktivnostima koje se u borbi protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija provode na području BiH, kao i međunarodnim operacijama i saradnji u segmentu dokumentovanja, otkrivanja i procesuiranja ovih krivičnih djela na međunarodnom nivou.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba