Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА КОЈА СЕ ТЕРЕТЕ ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ И РАСТУРАЊЕ НЕОЦАРИЊЕНЕ РОБЕ, КРИЈУМЧАРЕЊЕ И НЕОВЛАШТЕН ПРОМЕТ АКЦИЗНИМ ПРОИЗВОДИМА

17.05.2019. 15:15

Оптужени се терете за организовано прекогранично кријумчарење и продају на илегалном тржишту великих количина цигарета без акцизних маркица, чиме су остваривали велику незакониту имовинску корист.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА КОЈА СЕ ТЕРЕТЕ ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ И РАСТУРАЊЕ НЕОЦАРИЊЕНЕ РОБЕ, КРИЈУМЧАРЕЊЕ И НЕОВЛАШТЕН ПРОМЕТ АКЦИЗНИМ ПРОИЗВОДИМА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

1.       Петреш Ненада, рођеног 1973. године у Бања Луци

2.       Пећанац  Предрага зв. “Драшко“, рођеног 1965. године у Дрвару

3.       Хаџиавдић Мустафе, зв. “Стаф“, рођеног 1966. године у Тузли

4.       Деспенић Маријане, рођене 1976. године у Бања Луци

Оптужени се терете да су током 2017. године постали чланови организоване групе за кријумчарење и растурање неоцарињене робе, те су у више наврата вршили кријумчарење акцизне робе-цигарета са подручја Србије и Црне Горе на територију БиХ, као и кријумчарење из БиХ на подручје Хрватске већих количина разних врста цигарета, које су продавали њима познатим лицима и на тај начин остваривали велику незакониту имовинску корист, те наносили штету буџету и грађанима БиХ.

Према наводима оптужнице, оптужени су за извршење кривичних дјела користили више путничких моторних возила-аутомобила, од којих су неки имали специјално изграђене преграде и скровишта за кријумчарење робе преко границе.

У неколико наврата оптужени су у намјерама кријумчарења откривени и спријечени од стране полицијских службеника Граничне полиције БиХ.

Оптужени се терете да су починили кривична дјела - организирање групе људи или удружења за кријумчарење или растурање неоцарињене робе из члана 215. став 1. КЗ-а БиХ, продужено кривично дјело  кријумчарење из члана 214. став 1. КЗ-а БиХ и продужено кривично дјело недозвољен промет акцизних производа из члана 210а. став 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba