Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 OSOBE KOJE SE TERETE ZA ORGANIZIRANO KRIJUMČARENJE I RASTURANJE NEOCARINJENE ROBE, KRIJUMČARENJE I NEOVLAŠTEN PROMET AKCIZNIM PROIZVODIMA

17.05.2019. 15:15

Optuženi se terete za organizirano prekogranično krijumčarenje i prodaju na ilegalnom tržištu velikih količina cigareta bez akciznih markica, čime su ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 OSOBE KOJE SE TERETE ZA ORGANIZIRANO KRIJUMČARENJE I RASTURANJE NEOCARINJENE ROBE, KRIJUMČARENJE I NEOVLAŠTEN PROMET AKCIZNIM PROIZVODIMA

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

1.       Petreš Nenada, rođenog 1973. godine u Banja Luci

2.       Pećanac  Predraga zv. “Draško“, rođenog 1965. godine u Drvaru

3.       Hadžiavdić Mustafe, zv. “Staf“, rođenog 1966. godine u Tuzli

4.       Despenić Marijane, rođene 1976. godine u Banja Luci

Optuženi se terete da su tokom 2017. godine postali članovi organizirane grupe za krijumčarenje i rasturanje neocarinjene robe, te su u više navrata vršili krijumčarenje akcizne robe-cigareta sa područja Srbije i Crne Gore na teritoriju BiH, kao i krijumčarenje iz BiH na područje Hrvatske većih količina raznih vrsta cigareta, koje su prodavali njima poznatim osobama i na taj način ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu i građanima BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su za izvršenje krivičnih djela koristili više putničkih motornih vozila-automobila, od kojih su neki imali specijalno izgrađene pregrade i skrovišta za krijumčarenje robe preko granice.

U nekoliko navrata optuženi su u namjerama krijumčarenja otkriveni i spriječeni od strane policijskih službenika Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela - organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe iz člana 215. stav 1. KZ-a BiH, produženo krivično djelo  krijumčarenje iz člana 214. stav 1. KZ-a BiH i produženo krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba