Вијести

ОДРЖАН САСТАНАК ЗВАНИЧНИКА ТУЖИЛАШТВА БиХ, ТУЖИЛАШТАВА ЕНТИТЕТА, БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ, ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА (ИНЛ) БиХ И ICMP-а БиХ

16.05.2019. 16:11

Централна тема састанка односила се на завршетак процеса ревизије посмртних остатака у костурницама широм БиХ и наставак активности на реасоцијацији идентификованих посмртних остатака, предавању идентификованих остатака породицама те укоп идентификованих посмртних остатака.

ОДРЖАН САСТАНАК ЗВАНИЧНИКА ТУЖИЛАШТВА БиХ, ТУЖИЛАШТАВА ЕНТИТЕТА, БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ, ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА (ИНЛ) БиХ И ICMP-а БиХ

У Тужилаштву БиХ је одржан радни састанак на којем је учествовала главна тужитељка Гордана Тадић са својим сарадницима, као и представници тужилаштава ФБиХ и РС и Брчко дистрикта БиХ, заједно са званичницима Института за нестала лица БиХ и ICMP-а БиХ.

На састанку је разговарано о завршеном процесу ревизије посмртних остатака у костурницама и мртвачницама широм БиХ, као и даљим активностима на збрињавању пронађених и идентификованих посмртних остатака.

У наредном периоду главна тужитељка Тужилаштва БиХ ће тужилаштвима у БиХ прослиједити писмо за реализацију упута ICMP-а којима ће бити дефинисано даље поступање са посмртним остацима, како би идентификовани посмртни остаци били спојени и достојанствено укопани, те се на тај начин смањио број пронађених посмртних остатака који се налазе на чувању на више локација у БиХ.

Сваки процес који доводи до идентификације посмртних остатака значајан је помак, с обзиром на постојање посмртних остатака који су пронађени а још нису идентификовани.

Проналазак и идентификовање посмртних остатака изузетно је важан процес за породице жртава и несталих лица, а такође и за тужилаштва, јер су идентификовани посмртни остаци значајна доказна грађа у предметима ратних злочина.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba