Vijesti

ODRŽAN SASTANAK ZVANIČNIKA TUŽILAŠTVA BiH, TUŽILAŠTAVA ENTITETA, BRČKO DISTRIKTA BiH, INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE (INO) BIH I ICMP-a BiH

16.05.2019. 16:11

Centralna tema sastanka odnosila se na završetak procesa revizije posmrtnih ostataka u kosturnicama širom BiH i nastavak aktivnosti na reasocijaciji identificiranih posmrtnih ostataka, predavanju identificiranih ostataka porodicama te ukop identificiranih posmrtnih ostataka.

ODRŽAN SASTANAK ZVANIČNIKA TUŽILAŠTVA BiH, TUŽILAŠTAVA ENTITETA, BRČKO DISTRIKTA BiH, INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE (INO) BIH I ICMP-a BiH

U Tužilaštvu BiH je održan radni sastanak na kojem je sudjelovala glavna tužiteljica Gordana Tadić sa svojim saradnicima, kao i predstavnici tužilaštava FBiH i RS i Brčko distrikta BiH, zajedno sa zvaničnicima Instituta za nestale osobe BiH i ICMP-a BiH.

Na sastanku je razgovarano o završenom procesu revizije posmrtnih ostataka u kosturnicama i mrtvačnicama širom BiH, kao i daljim aktivnostima na zbrinjavanju pronađenih i identificiranih posmrtnih ostataka.

U narednom periodu glavna tužiteljica Tužilaštva BiH će tužilaštvima u BiH proslijediti pismo za realizaciju uputa ICMP-a, kojima će biti definisano dalje postupanje sa posmrtnim ostacima, kako bi identificirani posmrtni ostaci bili spojeni i dostojanstveno ukopani, te se na taj način smanjio broj pronađenih posmrtnih ostataka koji se nalaze na čuvanju na više lokacija u BiH.

Svaki proces koji dovodi do identifikacije posmrtnih ostataka značajan je pomak, s obzirom na postojanje posmrtnih ostataka koji su pronađeni a još nisu identificirani.

Pronalazak i identificiranje posmrtnih ostataka izuzetno je važan proces za porodice žrtava i nestalih osoba, a također i za tužilaštva, jer su identificirani posmrtni ostaci značajna dokazna građa u predmetima ratnih zločina.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba