Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ SASTALA SE SA DUŽNOSNICIMA MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA TRAŽENJE NESTALIH OSOBA (ICMP) U BiH

15.05.2019. 16:27

Središnje teme sastanka odnosile su se na nastavak aktivnosti nakon revizije posmrtnih ostataka u kosturnicama u BiH, u segmentu daljnjeg postupanja sa posmrtnim ostacima, njihovom objedinjavanju i smanjenju broja neidentificiranih posmrtnih ostataka.

GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ SASTALA SE SA DUŽNOSNICIMA MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA TRAŽENJE NESTALIH OSOBA (ICMP) U BiH

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, zajedno sa svojim suradnicima, sastala se sa predstavnicima Međunarodnog povjerenstva za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH, na čelu sa Samirom Krehić, zamjenicom šefa Programa za Zapadni Balkan.

Središnje teme sastanka su se odnosile na aktivnosti nakon procesa revizije posmrtnih ostataka u kosturnicama i mrtvačnicama diljem BiH, odnosno, pregleda i identifikacije posmrtnih ostataka koji su pronađeni, ali nisu bili identificirani.

Na sastanku je razgovarano o daljnjim aktivnostima koje će se odnositi na spajanje pronađenih posmrtnih ostataka sa već identificiranim posmrtnim ostacima te predaju posmrtnih ostataka obiteljima žrtava, kao i ukop posmrtnih ostataka.

Nakon završenog postupka revizije bit će donesen novi naputak koji će omogućiti nadležnim tužiteljstvima da krenu u implementaciju preporuka datih od ICMP-ja sa ciljem smanjenja broja otkrivenih a neidentificiranih posmrtnih ostataka koji se čuvaju na više lokacija u BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba