Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉKА И ЗАПОСЛЕНИЦИ ТУЖИЛАШТВА БиХ УЧЕСТВУЈУ НА СТРУЧНОМ СЕМИНАРУ О ТРАЖЕЊУ НЕСТАЛИХ ЛИЦА

13.05.2019. 15:39

На стручном семинару учествују запосленици и истражиоци Тужилаштва БиХ, Института за нестала лица (ИНЛ) и Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA, а централне теме односе се на трагање за локацијама масовних гробница и провођење ексхумација као доказних радњи.

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉKА И ЗАПОСЛЕНИЦИ ТУЖИЛАШТВА БиХ УЧЕСТВУЈУ НА СТРУЧНОМ СЕМИНАРУ О ТРАЖЕЊУ НЕСТАЛИХ ЛИЦА

Главна тужитељка, Гордана Тадић, је окупљеним учесницима семинара, у уводном излагању, говорила о важности процеса тражења несталих за процесуирање предмета ратних злочина, као и о процесима ексхумација и идентификација несталих лица који су кључни поступци за коначно идентификовање пронађених посмртних остатака.

Главна тужитељка Тадић истакла је да је овај процес веома битан, јер се у БиХ још увијек трага за око 7000 несталих лица, а подаци и докази о пронађеним и идентифицикованим лицима врло су битна доказна грађа у предметима ратних злочина.

Учесници семинара, који се одржава уз подршку Развојног програма Уједињених нација (UNDP) и Амбасаде Велике Британије у БиХ, током семинара имаће прилику размијенити практична искуства о процесима тражења и ексхумација појединачних и масовних гробница, самом процесу припреме за процес ексхумације, као и разговарати о законодавном оквиру у наведеној области, сарадњи између институција, узимању ДНК узорака, те другим битним питањима из праксе са којима се сусрећу запосленици институција приликом тражења и идентификације посмртних остатака несталих лица.

Запосленици Тужилаштва БиХ, током једне календарске године, у просјеку учествују у више од 100 процеса потраге за масовним и појединачним гробницама и ексхумацијама које се одвијају у свим крајевима Босне и Херцеговине.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba