Вијести

ОСУМЊИЧЕНИ ЗА УЧЕСТВОВАЊЕ НА СТРАНИМ РАТИШТИМА ТРАНСПОРТОВАН У БиХ И НАЛАЗИ СЕ У ПРИТВОРУ

22.04.2019. 10:53

Осумњичени И.Ћ. (1995), осумњичен је за кривична дјела организовање терористичке групе (чл. 202д.), противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама (чл. 162б.)  и тероризам (чл. 201.) КЗ-а БиХ. 

ОСУМЊИЧЕНИ ЗА УЧЕСТВОВАЊЕ НА СТРАНИМ РАТИШТИМА ТРАНСПОРТОВАН У БиХ И НАЛАЗИ СЕ У ПРИТВОРУ

У складу са међународним обавезама државе Босне и Херцеговине, посебно Резолуције Савјета безбједности УН-а бр. 2396 и другим повезаним резолуцијама, те додатном протоколу Савјета Европе на Конвенцију о превенцији тероризма (ЕТС 196), које се Босна и Херцеговине  обавезала поштовати и проводити на основу чланства у Уједињеним нацијама и Савјету Европе, као и чланства у Анти-терористичкој коалицији, Тужилаштво БиХ је у сарадњи са Граничном полицијом БиХ, Државном агенцијом за истраге и заштиту БиХ, Министарством безбједности БиХ, Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ, МУП-ом Кантона Сарајево,  у координацији и сарадњи  са Владом Сједињених Америчких Држава  и Амбасадом Сједињених Америчких Држава у Сарајеву, провело низ активности које су резултирале трансфером лица - држављанина БиХ са сиријског ратишта против којег Тужилаштво БиХ спроводи истрагу због кривичних дјела организовање терористичке групе из члана 202д. ст. 2. у вези са чланом 201. КЗ-а БиХ и противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама из члана 162б. ст. 2. Кривичног закона Босне и Херцеговине у вези са кривичним дјелом тероризам из члана 201. Кривичног закона Босне и Херцеговине.
 
Против овог лица је расписана међународна потјерница по наредби Суда БиХ и против истог је донесено рјешење о одређивању притвора и исти је од стране службеника Судске полиције Суда БиХ спроведен у Притворску јединицу Суда БиХ, те ће против њега бити настављен кривични поступак у складу са законом.
 
Тужилаштво БиХ исказује даљу спремност и посвећеност  у провођењу закона и међународних обавеза у борби против тероризма и захваљује се на сарадњи свим агенцијама за провођење закона у БиХ, а нарочито Влади Сједињених Америчких Држава и Амбасади САД-а у Сарајеву на исказаној подршци и помоћи у реализацији ових активности.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba