Vijesti

OSUMNJIČENI ZA SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA TRANSPORTIRAN U BiH I NALAZI SE U PRITVORU

22.04.2019. 10:53

Osumnjičeni I.Ć. (1995), osumnjičen je za kaznena djela organiziranje terorističke grupe (čl. 202d.), protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama (čl. 162b.)  i terorizam (čl. 201.) KZ-a BiH. 

OSUMNJIČENI ZA SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA TRANSPORTIRAN U BiH I NALAZI SE U PRITVORU

Sukladno međunarodnim obvezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Europe na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se Bosna i Hercegovine  obvezala poštivati i provoditi na temelju članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji, Tužiteljstvo BiH je u suradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo,  u koordinaciji i suradnji  sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država  i Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom osobe - državljanina BiH sa sirijskog ratišta protiv kojeg Tužiteljstvo BiH provodi istragu zbog kaznenih djela organiziranje terorističke grupe iz članka 202d. st. 2. u svezi sa člankom 201. KZ-a BiH i protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. st. 2. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u svezi sa kaznenim djelom terorizam iz članka 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.
 
Protiv ove osobe je raspisana međunarodna tjeralica po naredbi Suda BiH i protiv istog je doneseno rješenje o određivanju pritvora i isti je od strane djelatnika Sudbene policije Suda BiH sproveden u Pritvorsku jedinicu Suda BiH, te će protiv njega biti nastavljen kazneni postupak sukladno zakonu.
 
Tužiteljstvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost  u provedbi zakona i međunarodnih obveza u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na suradnji svim agencijama za provedbu zakona u BiH, a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu na iskazanoj potpori i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba