Vijesti

OSUMNJIČENI ZA SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA TRANSPORTOVAN U BiH I NALAZI SE U PRITVORU

22.04.2019. 10:53

Osumnjičeni I.Ć. (1995), osumnjičen je za krivična djela organiziranje terorističke grupe (čl. 202d.), protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama (čl. 162b.)  i terorizam (čl. 201.) KZ-a BiH. 

OSUMNJIČENI ZA SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA TRANSPORTOVAN U BiH I NALAZI SE U PRITVORU

U skladu sa međunarodnim obavezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Evrope na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se Bosna i Hercegovine  obavezala poštovati i provoditi na osnovu članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Evrope, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji, Tužilaštvo BiH je u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo,  u koordinaciji i saradnji  sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država  i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom osobe - državljanina BiH sa sirijskog ratišta protiv kojeg Tužilaštvo BiH sprovodi istragu zbog krivičnih djela organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. st. 2. u vezi sa članom 201. KZ-a BiH i protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. st. 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.
 
Protiv ove osobe je raspisana međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH i protiv istog je doneseno rješenje o određivanju pritvora i isti je od strane službenika Sudske policije Suda BiH sproveden u Pritvorsku jedinicu Suda BiH, te će protiv njega biti nastavljen krivični postupak u skladu sa zakonom.
 
Tužilaštvo BiH iskazuje dalju spremnost i posvećenost  u provođenju zakona i međunarodnih obaveza u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na saradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadi SAD-a u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba