Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA TUŽILAŠTVA BIH SASTALA SE SA TUŽITELJICOM ZA RATNE ZLOČINE REPUBLIKE SRBIJE

18.04.2019. 15:27

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sa zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine, sastala se sa tužiteljicom za ratne zločine Republike Srbije, Snežanom Stanojković i njenim saradnicima.

 

 

GLAVNA TUŽITELJICA TUŽILAŠTVA BIH SASTALA SE SA TUŽITELJICOM ZA RATNE ZLOČINE REPUBLIKE SRBIJE

Na sastanku je razgovarano o zajedničkoj saradnji dvaju tužilaštava u naporima da počinjeni ratni zločini ne ostanu nekažnjeni, saradnji u okviru Protokola o saradnji, traženju nestalih osoba, kao i ostalim aktuelnim pitanjima iz oblasti procesuiranja predmeta ratnih zločina, u kojima je potrebna saradnja i komunikacija tužilaštava dviju zemalja.

Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije potvrdili su zainteresovanost za jačanje regionalne saradnje između tužilaštava u regionu.

Zajednička saradnja ključna je da počinjeni ratni zločini ne ostanu nekažnjeni, te da se osumnjičeni počinioci privedu pravdi bez obzira gdje se nalaze, kao i da svjedoci i žrtve imaju potrebnu pomoć i podršku u postupcima koji se vode u tužilaštvima i sudovima Bosne i Hercegovine i Srbije.

Regionalna saradnja između tužilaštava ima podršku glavnog tužioca pri MRMKS-u, g. Sergea Brammertza, kao i međunarodnih organizacija uključenih u ovu oblast. 

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba