Вијести

ИНФОРМАЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ

05.04.2019. 16:18

У складу са ранијом информацијом да ће јавност бити обавијештена о активностима Тужилаштва БиХ након информације од 03.04.2019. године, Тужилаштво БиХ информише јавност да је  донијело наредбу о спровођењу истраге против Мектић Драгана.

ИНФОРМАЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ

Наредба о спровођењу истраге донесена је након што је у раду на предмету тужилаштво дошло до више доказа о постојању основа сумње о почињеним кривичним дјелима - злоупотреба положаја или овлаштења (члан 220. КЗ-а БиХ), одавање тајних података (члан 164. КЗ-а БиХ), те давање лажног исказа (члан 235. КЗ-а БиХ).

Наиме, из до сада прикупљених доказа, произлази основ сумње да је наведeни као одговорно лице, у својству министра безбједности у Савјету министара БиХ, прибавио одређене повјерљиве податке, а потом их на различите начине, иако је знао да је обавезан чувати тајне податке, подијелио са лицима која немају овлаштења за приступ подацима са ознаком тајности, а потом неистинито обавјештавао јавност, те у коначници дао лажан исказ у Тужилаштву БиХ, што је проузроковало тешке посљедице за безбједност, владавину права и углед Босне и Херцеговине.

С обзиром да ће у току истраге бити третирани документи и докази са ознакама тајности и предмет ће у наредном периоду добити ознаку тајности.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba