Vijesti

INFORMACIJA ZA MEDIJE

05.04.2019. 16:18

U skladu sa ranijom informacijom da će javnost bit obaviještena o aktivnostima Tužilaštva BiH nakon informacije od 03.04.2019. godine, Tužilaštvo BiH informiše javnost da je  donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Mektić Dragana.

INFORMACIJA ZA MEDIJE

Naredba o sprovođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima - zloupotreba položaja ili ovlaštenja (član 220. KZ-a BiH), odavanje tajnih podataka (član 164. KZ-a BiH), te davanje lažnog iskaza (član 235. KZ-a BiH).

Naime, iz do sada prikupljenih dokaza, proizlazi osnov sumnje da je navedeni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obavezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlaštenja za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzrokovalo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine.

S obzirom da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba