Вијести

ИНФОРМАЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ

03.04.2019. 16:19

Тужилаштво БиХ је донијело наредбу о неспровођењу истраге против Крешић Мије, замјеника министра безбједности БиХ, Ђаковић Мате, новинара и Бандић Ивана генералног конзула Р Хрватске у БиХ Конзулат у Тузли, а након извршених провјера у предмету који је Тужилаштво БиХ формирало по службеној дужности, а у вези навода изнесених на једном интернет порталу у оквиру којих је наведено да поменута лица учествују у незаконитим активностима повезаним са врбовањем држављана БиХ у сврху незаконитих активности на подручју БиХ, а повезаних са припадницима селефијског покрета. 

ИНФОРМАЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ

У предмету су саслушани Ђаковић Мато, Крешић Мијо, Авдић Авдо, Мектић Драган, лице Ч.Х. које се појављује у одређеним видео материјалима, Хасанспахић Мидхат, Мехмедагић Осман, а затражене су информације и од полицијских агенција у БиХ (Државна агенција за истраге и заштиту БиХ, Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ, Гранична полиција БиХ, Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ и др.), а све у циљу провјере да ли је било која полицијска агенција имала сазнања о наведеном.

Сви саслушани свједоци, осим Авдић Авде који није питан о наведеној проблематици из разлога постојања законских препрека за његово саслушање, нису изнијели било каква сазнања да су наведена три лица учествовала у претходно описаним активностима. Таквих сазнања није имао ни свједок Ч.Х.  Сва саслушања свједока снимљена су аудио-видео техником.

Полицијске агенције су у својим изјашњењима обавијестиле Тужилаштво БиХ да оне нису располагале било каквим информацијама о активностима објављеним на порталу, као ни Савјет министара БиХ, нити Предсједништво БиХ.

Надаље, у току вршених провјера, отворила су се друга питања произашла из медијских извјештаја и сазнања о врбовању држављана БиХ од стране лица која су се  наводно представљала као запосленици безбједносних и обавјештајних служби других земаља, па су у оквиру предмета започете активности које ће се рјешавати путем међународне правне помоћи са Р Хрватском и Р Словенијом, а ради расвјетљавања свих околности.

Тужилаштво БиХ  овом приликом информише јавност да према прикупљеним доказима и изјавама свједока Министарство безбједности БиХ, у моменту када је министар безбједности дао јавну потврду изнесених информација, није располагало званичном информацијом о описаним догађајима.

Тужилаштво БиХ ће у наредном периоду наставити рад на предмету те по окончању свих активности о свему информисати јавност, а у сврху заштите владавине права и  безбједности свих грађана БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba