Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA PRANJE NOVCA

15.03.2019. 15:15

Pritvor je predložen za osumnjičenog Josipa Skoku (1986), državljanina BiH i Hrvatske, osumnjičenog za krivično djelo pranja novca i krivično djelo prevare. U predmetu je ostvarena značajna međunarodna saradnja.

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA PRANJE NOVCA

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

- Josipa Skoku, rođenog 1986. godine u Požegi, R Hrvatska, nastanjenog u Gradišci, državljanina BiH i Hrvatske.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je u cilju prikrivanja prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u iznosu od 240.000,00 USD (oko 408.000,00 KM), za koja je znao da su pribavljena izvršenjem krivičnog djela prevare na području Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske, sudjelovao u nezakonitim transferima novca u BiH kako bi sebi i drugim osobama omogućio raspolaganje navedenim novcem.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. tačke a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponovo počiniti krivično djelo ili završiti započeto.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba