Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА И МЈЕРА ЗАБРАНЕ ЗА 4 ЛИЦА УХАПШЕНА У АКЦИЈИ „ЗЛАТНИ КАРАТ“

08.03.2019. 11:45

Током акције заплијењено је више од 100 килограма злата, сребра и накита у вриједности већој од 3,5 милиона КМ.

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА И МЈЕРА ЗАБРАНЕ ЗА 4 ЛИЦА УХАПШЕНА У АКЦИЈИ „ЗЛАТНИ КАРАТ“

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију упутиће према Суду БиХ приједлог притвора за 3 осумњичена лица. Притвор ће бити затражен из разлога описаних у члану 132. тачке а) и б) ЗКП БиХ, односно због опасности од бјекства и опасности да би боравком на слободи осумњичени могли ометати истрагу, прикривати доказе, те вршити утицај на свједоке или саучеснике.

За једног осумњиченог биће предложена мјера забране, која укључује забрану састајања са осумњиченима и свједоцима у предмету.

У оквиру обимне акције кодног назива „Златни карат“, која се проводила у претходна 2 дана на око 60 локација широм БиХ, радом више полицијских агенција и пореских институција заплијењено је и привремено одузето око 60 килограма злата, 45 килограма сребра, око 2000 комада различитог накита чија се вриједност процјењује на више од 3,5 милиона КМ, те новац у износу од 60 000 КМ, 40 000 евра, 6 пиштоља и више печата за обиљежавање накита.

Лица која су под истрагом осумњичена су за кријумчарење великих количина златног и сребрног накита, утају царинских и пореских дажбина, те дистрибуцију накита на илегалном тржишту, изван законски прописаних и утврђених процедура.

Тужилаштво БиХ се захваљује SIPA-и, УИО БиХ и свим полицијским агенцијама и пореским управама које су учествовале у удруженој акцији „Златни карат“.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba