Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA I MJERA ZABRANE ZA 4 OSOBE UHAPŠENE U AKCIJI „ZLATNI KARAT“

08.03.2019. 11:45

Tokom akcije zaplijenjeno je više od 100 kilograma zlata, srebra i nakita u vrijednosti većoj od 3,5 miliona KM.

PRIJEDLOG PRITVORA I MJERA ZABRANE ZA 4 OSOBE UHAPŠENE U AKCIJI „ZLATNI KARAT“

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputit će prema Sudu BiH prijedlog pritvora za 3 osumnjičene osobe. Pritvor će biti zatražen iz razloga opisanih u članu 132. tačke a) i b) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Za jednog osumnjičenog bit će predložena mjera zabrane, koja uključuje zabranu sastajanja sa osumnjičenima i svjedocima u predmetu.

U okviru obimne akcije kodnog naziva „Zlatni karat“, koja se provodila u prethodna 2 dana na oko 60 lokacija širom BiH, radom više policijskih agencija i poreznih institucija zaplijenjeno je i privremeno oduzeto oko 60 kilograma zlata, 45 kilograma srebra, oko 2000 komada različitog nakita čija se vrijednost procjenjuje na više od 3,5 miliona KM, te novac u iznosu od 60 000 KM, 40 000 eura, 6 pištolja i više pečata za obilježavanje nakita.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za krijumčarenje velikih količina zlatnog i srebrnog nakita, utaju carinskih i poreznih dažbina, te distribuciju nakita na ilegalnom tržištu, izvan zakonski propisanih i utvrđenih procedura.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje SIPA-i, UIO BiH i svim policijskim agencijama i poreznim upravama koje su sudjelovale u združenoj akciji „Zlatni karat“.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba