Вијести

ПРИЈЕДЛОГ МЈЕРА ЗАБРАНЕ ЗА 11 ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА У АКЦИЈИ „БРЕНД“

28.02.2019. 14:25

У оквиру предмета биће затражено удаљавање свих осумњичених са обављања дужности царинских послова за вријеме трајања поступка.

ПРИЈЕДЛОГ МЈЕРА ЗАБРАНЕ ЗА 11 ОСУМЊИЧЕНИХ  ЗА КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА У АКЦИЈИ „БРЕНД“

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију упутиће Суду БиХ приједлог за одређивање строгих мјера забране за 11 осумњичених царинских службеника лишених слободе у акцији „Бренд“ коју су, по налогу Тужилаштва БиХ, реализовали полицијски службеници SIPA-е уз подршку и асистенцију ентитетских полицијских агенција.

За све осумњичене биће затражено удаљавање са обављања дужности за вријеме трајања поступка, а такође ће бити предложене и мјере забране које за поједине осумњичене укључују кућни притвор, обавезно јављање надлежном полицијском органу, као и забрану састајања са свједоцима и осумњиченима у предмету.

Наведени осумњичени под истрагом су због кривичних дјела примање дара или других облика користи (чл. 217. КЗ БиХ), злоупотреба положаја или овлаштења (чл. 220. КЗ БиХ) те удруживање ради чињења кривичних дјела (чл. 249. КЗ БиХ).

Током истраге прикупљени су докази да су, приликом увоза робе у БиХ, наведени осумњичени дужи временски период учествовали у незаконитом пропуштању теретних транспорта робе која је улазила у БиХ, за што су остваривали незакониту имовинску корист те наносили штету царинским приходима и буџету БиХ и на тај начин наносили штету свим грађанима.

Истрага у предмету се интензивно наставља у правцу подизања оптужнице против осумњичених.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba