Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU VIŠEGRADA

21.02.2019. 15:11

Optuženi Milojko Kovačević (1962) se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada 1992. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU VIŠEGRADA

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

- Milojka Kovačevića, rođenog 1962. godine u Višegradu, nastanjenog u Užicu, Srbija.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno pučanstvo bošnjačke nacionalnosti na području Višegrada i okolice, kao pripadnik rezervnog sastava SJB Višegrad, sudjelovao u progonu i zločinima počinjenim nad civilnim pučanstvom.

Prema navodima optužnice, optuženi je u mjesecu lipnju 1992. godine počinio prinudno odvođenje, mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje  civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Donje Veletovo, općina Višegrad.

Optuženi se također tereti da je u mjesecu lipnju 1992. godine, naoružan automatskom puškom, osobno sudjelovao u prinudnom preseljenju bošnjačkog civilnog pučanstva iz mjesta Donje Veletovo, općina Višegrad, kada je cjelokupno pučanstvo prinudno transportirano prema području općine Sokolac, gdje su žene, djeca i starije osobe protjerane na teritorij pod kontrolom Armije BiH, a oko 50 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, u pratnji naoružanih pripadnika VRS i policije, odvedeno na lokalitet jame Paklenik, gdje su ubijeni, a samo je jedna osoba preživjela strijeljanje.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. KZ-a BiH.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 12 svjedoka, od čega 2 svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba