Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 5 ЛИЦА ЗБОГ НЕОВЛАШТЕНОГ ПРОМЕТА ОПОЈНИМ ДРОГАМА

08.02.2019. 16:02

Активности у предмету реализоване су интензивним радом Тужилаштва БиХ, заједно са полицијским службеницима Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA, а уз подршку Граничне полиције БиХ. Остварена је значајна међународна сарадња са партнерским институцијама Р Хрватске.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 5 ЛИЦА ЗБОГ НЕОВЛАШТЕНОГ ПРОМЕТА ОПОЈНИМ ДРОГАМА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

1.   Абаз Адиса, рођеног 1979. године у Зеници

2.   Топчагић Сумедина зв. “Суме“, рођеног 1988. године у Грачаници

3.   Махмутагић Адмира, зв. “Рикс“, рођеног 1981. године у Добоју

4.   Станишић Денија, рођеног 1992. године у Зеници

5.   Мркоњић Алмира, рођеног 1997. године у Нирнбергу, СР Њемачка

Оптужени се терете да су, током 2018. године, приступили групи за организовани криминал коју је оформио оптужени Абаз Адис, а која је основана ради неовлаштене набавке и кријумчарења у међународној продаји опојних дрога марихуана и амфетамин,  из БиХ према земљама ЕУ и обратно, ради остваривања имовинске користи.

У оптужници се наводи да су оптужени, средином мјесеца јуна 2018. године, организовали кријумчарење око 10 килограма опојне дроге марихуана, из БиХ према Републици Словенији, а дрога је откривена на граничном прелазу Брод, приликом уласка у Р Хрватску.

Такође, оптужени се терете за кријумчарење око 10 килограма опојне дроге амфетамин, која је са подручја Краљевине Холандије кријумчарена у БиХ те је, средином мјесеца августа 2018. године, дрога откривена и заплијењена на улазу у БиХ, на граничном прелазу Брод.

Током провођења истражних операција остварена је значајна сарадња са партнерским институцијама Р Хрватске, те је једно лице повезано са оптуженима процесуирано у правосудним институцијама Хрватске.

Оптужени се терете за кривична дјела организирани криминал из члана 250. и неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba