Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 5 OSOBA ZBOG NEOVLAŠTENOG PROMETA OPOJNIM DROGAMA

08.02.2019. 16:02

Aktivnosti u predmetu realizirane su intenzivnim radom Tužilaštva BiH, zajedno sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, a uz podršku Granične policije BiH. Ostvarena je značajna međunarodna saradnja sa partnerskim institucijama R Hrvatske.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 5 OSOBA ZBOG NEOVLAŠTENOG PROMETA OPOJNIM DROGAMA

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

1.   Abaz Adisa, rođenog 1979. godine u Zenici

2.   Topčagić Sumedina zv. “Sume“, rođenog 1988. godine u Gračanici

3.   Mahmutagić Admira, zv. “Riks“, rođenog 1981. godine u Doboju

4.   Stanišić Denija, rođenog 1992. godine u Zenici

5.   Mrkonjić Almira, rođenog 1997. godine u Nirnbergu, SR Njemačka

Optuženi se terete da su, tokom 2018. godine, pristupili grupi za organizirani kriminal koju je oformio optuženi Abaz Adis, a koja je osnovana radi neovlaštene nabavke i krijumčarenja u međunarodnoj prodaji opojnih droga marihuana i amfetamin,  iz BiH prema zemljama EU i obratno, radi ostvarivanja imovinske koristi.

U optužnici se navodi da su optuženi, sredinom mjeseca juna 2018. godine, organizirali krijumčarenje oko 10 kilograma opojne droge marihuana, iz BiH prema Republici Sloveniji, a droga je otkrivena na graničnom prelazu Brod, prilikom ulaska u R Hrvatsku.

Također, optuženi se terete za krijumčarenje oko 10 kilograma opojne droge amfetamin, koja je sa područja Kraljevine Holandije krijumčarena u BiH te je, sredinom mjeseca augusta 2018. godine, droga otkrivena i zaplijenjena na ulazu u BiH, na graničnom prelazu Brod.

Tokom provođenja istražnih operacija ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama R Hrvatske, te je jedna osoba povezana sa optuženima procesuirana u pravosudnim institucijama Hrvatske.

Optuženi se terete za krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. i neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba