Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ОКО 4 КИЛОГРАМА ОПОЈНЕ ДРОГЕ КОКАИН

08.02.2019. 15:01

У предмету је остварена значајна сарадња са партнерским институцијама Краљевине Шведске. Опојна дрога је заплијењена на броду у акцији шведске царине и полиције.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ОКО 4 КИЛОГРАМА ОПОЈНЕ ДРОГЕ КОКАИН

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

1.   Дамира Нуркића, рођеног 1981. године у Тузли

2.   Саве Драгишића, рођеног 1986. године у Босанској Градишци

3.   Добрице Драгишића, рођеног 1959. године у Босанској Градишци

Оптужени  Дамир Нуркић и Саво Драгишић се терете да су током 2015. године учествовали у планирању, организовању и кријумчарењу опојне дроге кокаин, изузетно велике чистоће, из Словеније, преко Аустрије, на подручје Краљевине Шведске.

У оптужници се наводи да је кријумчарење извршено у посебно направљеној прегради у аутомобилу, а дрога је откривена и заплијењена на трајекту који саобраћа између Данске и Шведске, у акцији шведске царине и полиције.

Запљеном је утврђено да се ради о количини од око 4 килограма опојне дроге кокаин, изузетно велике чистоће, а чија вриједност на илегалном нарко-тржишту износи више од 300.000 КМ. Шведске правосудне институције су након запљене опојне дроге ухапсиле и процесуирале два лица са подручја БиХ и Р Србије, која су осуђена на вишегодишње затворске казне.

Током рада на предмету тужилац Тужилаштва БиХ је остварио интензивну сарадњу са партнерским институцијама Краљевине Шведске.

Првооптужени и другооптужени се терете за кривична дјелa организирани криминал из члана 250. КЗ-а БиХ и неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. КЗ-а БиХ.

Оптужени Добрица Драгишић се терети за кривично дјело давање лажног исказа из члана 235. КЗ-а БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba