Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE OKO 4 KILOGRAMA OPOJNE DROGE KOKAIN

08.02.2019. 15:01

U predmetu je ostvarena značajna saradnja sa partnerskim institucijama Kraljevine Švedske. Opojna droga je zaplijenjena na brodu u akciji švedske carine i policije.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE OKO 4 KILOGRAMA OPOJNE DROGE KOKAIN

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

1.   Damira Nurkića, rođenog 1981. godine u Tuzli

2.   Save Dragišića, rođenog 1986. godine u Bosanskoj Gradišci

3.   Dobrice Dragišića, rođenog 1959. godine u Bosanskoj Gradišci

Optuženi  Damir Nurkić i Savo Dragišić se terete da su tokom 2015. godine učestvovali u planiranju, organiziranju i krijumčarenju opojne droge kokain, izuzetno velike čistoće, iz Slovenije, preko Austrije, na područje Kraljevine Švedske.

U optužnici se navodi da je krijumčarenje izvršeno u posebno napravljenoj pregradi u automobilu, a droga je otkrivena i zaplijenjena na trajektu koji saobraća između Danske i Švedske, u akciji švedske carine i policije.

Zapljenom je utvrđeno da se radi o količini od oko 4 kilograma opojne droge kokain, izuzetno velike čistoće, a čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu iznosi više od 300.000 KM. Švedske pravosudne institucije su nakon zapljene opojne droge uhapsile i procesuirale dvije osobe sa područja BiH i R Srbije, koje su osuđene na višegodišnje zatvorske kazne.

Tokom rada na predmetu tužilac Tužilaštva BiH je ostvario intenzivnu saradnju sa partnerskim institucijama Kraljevine Švedske.

Prvooptuženi i drugooptuženi se terete za krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH i neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH.

Optuženi Dobrica Dragišić se tereti za krivično djelo davanje lažnog iskaza iz člana 235. KZ-a BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba