Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ИНСПЕКТОРА SIPA-е ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ЗЛОУПОТРЕБЕ ПОЛОЖАЈА И ИЗНУДЕ

01.02.2019. 12:44

Током истраге документована је примопредаја незаконите имовинске користи у износу од 3500 евра.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ИНСПЕКТОРА SIPA-е ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ЗЛОУПОТРЕБЕ ПОЛОЖАЈА И ИЗНУДЕ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

1.   Дарка Марчетића, рођеног 1974. године у Приједору, запосленог као истражилац у Криминалистичко-истражном одјељењу SIPA-е, РК Бања Лука,

2.   Аднана Аличића, зв. “Адо“, рођеног 1979. године у Кључу.

Оптужени се терете да су ступили у контакт са лицима са подручја Кључа од којих су злоупотребом положаја изнудили новац како би посредовали у вези са пошиљком из иностранства, која је садржавала недозвољене материје, а која је упућена наведеним лицима.

Такође, терете се да су злоупотребом положаја изнудили новац како би пружали наводну заштиту наведеним лицима од кривичног гоњења, злоупотребом и представљањем личних података и слика наведених лица које је оптужени Марчетић прибавио незаконитим приступањем бази личних података IDDEEA БиХ.

Током истраге евидентирано је састајање оптужених у два наврата са наведеним лицима те преузимање новца у укупном износу од 3500 евра.

Оптужени Марчетић се терети за кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења из члана 220. КЗ-а БиХ, кривично дјело изнуда из члана 295. става 1. КЗ-а ФБиХ и кривично дјело недозвољено кориштење личних података из члана 149. КЗ-а БиХ, а оптужени Аличић за помагање у извршењу кривичних дјела злоупотреба положаја или овлаштења и кривичног дјела изнуда.

Оптужница је упућена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba