Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE LJUDI

30.01.2019. 15:49

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE LJUDI

-          SYLLAE MORLAYEA, rođenog 1974. godine u Conakryju, Republika Gvineja, nastanjenog u Kraljevini Belgiji, državljanina Kraljevine Belgije, nalazi se u pritvoru, i

-          ANILA KUMARA, rođenog 1977. godine u Gurdaspuru, Republika Indija, državljanina Kraljevine Belgije, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su dana 28.12.2018. godine, u cilju pribavljanja nezakonite imovinske koristi za ugovoreni novčani iznos od 3.500 eura, omogućili prevođenje dvojice državljana R Indije iz Bosne i Hercegovine u R Hrvatsku.

Prema navodima optužnice, optuženi Anil Kumar je prethodno nabavio dvije lične identifikacione iskaznice Kraljevine Belgije, nakon čega su povezli navedene državljane R Indije na granični prelaz Izačić na izlazu iz BiH. Prilikom kontrole putnih isprava, državljani R Indije predstavljajući se kao osobe sa navedenih identifikacionih iskaznica Kraljevine Belgije, a policijski službenici Granične policije BiH posumnjavši da putnici nisu stvarni nosioci predočenih ličnih karata, spriječili su ih u daljoj namjeri.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. st. 1. u vezi sa članom 29. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.  


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba