Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У КРИЖАНЧЕВОМ СЕЛУ 1993. ГОДИНЕ

22.01.2019. 14:43

Укупно 8 оптужених се терете за ратни злочин против ратних заробљеника и цивилног становништва почињен убиством најмање 12 војника ХВО-а који су се претходно предали, као и двије жене хрватске националности у Крижанчевом Селу код Витеза 22.12.1993. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У КРИЖАНЧЕВОМ СЕЛУ 1993. ГОДИНЕ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

1.   Ибрахима Пурића, зв. ”Ибро”, рођеног 1953. године у мјесту Долац,

2.   Ибрахима Тарахије, рођеног 1959. године у Витезу,

3.   Нијаза Сивре, рођеног 1957. године у Витезу,

4.   Рушита Нурковића, рођеног 1958. године у Сеошници, Црна Гора,

5.   Алмира Сарајлића званог “Роки”, рођеног 1968. године у Травнику,

6.   Шаћира Омановића, рођеног 1973. године у Витезу,

7.   Касима Кавазовића, рођеног 1972. године у Травнику,

8.   Садика Омановића, рођеног 1968. године у Витезу.

Оптужени се терете да су за вријеме рата и оружаног сукоба између Армије РБиХ и ХВО-а, у својству команданата и припадника Армије РБиХ са подручја Средње Босне и Витеза, оптужени Пурић у својству команданта 325. брдске бригаде А РБиХ и команданта Тактичке групе (ТГ) Сјевер 3. Корпуса Армије РБиХ, оптужени Тарахија у својству команданта III батаљона 325. ббр. А РБиХ, оптужени Сивро у својству помоћника команданта за безбједност 325. ббр. А РБиХ, оптужени Нурковић у својству помоћника команданта за морал, информативно-пропагандну дјелатност (ИПД) и вјерска питања (ВП) 325. ббр. А РБиХ, те преостала четворица оптужених у својству припадника 325. ббр. А РБиХ поступали супротно одредбама женевских конвенција о заштити ратних заробљеника и цивилних лица за вријеме рата.

Они су оптужени за ратни злочин почињен над жртвама хрватске националности на локалитету Крижанчевог Села, Шафрадина и Дубравице, гдје је 22.12.1993. године убијено најмање 12 заробљених припадника ХВО-а који су се претходно предали, као и два цивилна лица, жене хрватске националности те вршено пљачкање и уништавање имовине. Тијела убијених су размијењена 40 дана након злочина.

Такође, поједини осумњичени, у својству команданата јединица А РБиХ, терете се да су директно учествовали у почињењу злочина те да нису предузели активности да спријече злочине те процесуирају и казне починиоце.

Наведени ратни злочин представља једно од највећих страдања жртава хрватске националности на подручју Витеза и околине у протеклом рату, гдје је у нападу убијено више десетина жртава, а имовина опљачкана и уништена.

Оптужени се терете за кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. КЗ-а БиХ и ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba