Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА

14.01.2019. 14:58

Оптужени Муниб Ахметспахић (1990) терети се да је од  2013. до 2018. године боравио на подручју Сирије и Ирака као припадник паравојних формација „ИСИЛ“, „Jabhet al-Nusra“, „Al-Nusrah Front“, које су од стране Савјета безбједности УН-а проглашене терористичким организацијама.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА

Тужилац Одсјека за тероризам у Тужилаштву БиХ подигао је оптужницу против:

- Муниба Ахметспахића, зв. „Ebu Davud“, „Осман“ и „Мугира“, рођеног 1990. године у Зеници.

Оптужени се терети да је у два наврата, са циљем придруживања терористичким организацијама у периоду између 2013. и 2018. године, боравио на подручју Сирије и Ирака, гдје се придружио паравојним формацијама „ИСИЛ“, „Jabhet al-Nusra“, „Al-Nusrah Front“, које су од стране Савјета безбједности УН-а проглашене терористичким организацијама.

Оптужени се терети да се придружио терористичким организацијама и учествовао у борбама и терористичким активностима, којом приликом је и тешко рањен на подручју Сирије.

Истрага против оптуженог вођена је у оквиру предмета кодног назива „Дамаск“, коју са партнерским полицијским и безбједносним агенцијама у БиХ и иностранству проводи Тужилаштво БиХ.

Оптужени се терети за кривично дјело организовање терористичке групе  из члана 202д. става 2., а све у вези са кривичним дјелом тероризма из члана 201. КЗ-а БиХ.

Уз оптужницу, Суду БиХ је упућен и приједлог за продужење притвора.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba