Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ШЕСТ ЛИЦА У ПРЕДМЕТУ ПРЕСИЈЕЦАЊА ЛАНЦА КРИЈУМЧАРЕЊА И РАСТУРАЊА ВЕЛИКИХ КОЛИЧИНА ВИСОКОТАРИФНИХ РОБА

31.12.2018. 13:48

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ШЕСТ ЛИЦА У ПРЕДМЕТУ ПРЕСИЈЕЦАЊА ЛАНЦА КРИЈУМЧАРЕЊА И РАСТУРАЊА ВЕЛИКИХ КОЛИЧИНА ВИСОКОТАРИФНИХ РОБА

- Амира ГУЏЕВИЋА, рођеног 1972. године у Сарајеву, држављанина БиХ,

- Фатиме ЧОЛАКОВИЋ, рођене 1965. године у Сарајеву, држављанке БиХ,

- Милорада МЕДАНА, рођеног 1984. године у Љубињу, држављанина БиХ,

- Бошка ВУКАСОВИЋА, рођеног 1964. године у Чапљини, држављанина БиХ и Р Хрватске,

- Далиборка НОВОКМЕТА, рођеног 1973. године у Љубињу, држављанина БиХ, и

- Сенада БЕКРИЋА, рођеног 1968. године у Добоју, држављанина БиХ.

Оптужени у предмету кодног назива „Пат“ се терете да су у намјери стицања противправне имовинске користи, у временском периоду од 15. јула 2016. до 7. фебруара 2018. године, као припадници групе људи незаконито набављали, превозили, међусобно размјењивали, складиштили, продавали и на друге начине стављали у промет на територији БиХ акцизну робу – дуванске прерађевине које нису биле обиљежене контролним маркицама.

Како се наводи у оптужници, оптужени су као чланови организоване групе имали тачно утврђене задатке у чињењу кривичних дјела усмјерених ка незаконитој продаји акцизне робе.

У оптужници се наводи да су оптужени учествовали у кријумчарењу великих количина цигарета и дувана са подручја Црне Горе те су робу илегално дистрибуирали на црном тржишту у БиХ те складиштили и припремали за кријумчарење на подручје Словеније.

На овај начин оптужени су наносили штету буџету и грађанима БиХ, а за себе стицали незакониту имовинску корист.

Приликом извршених претреса пронађена је и привремено одузета велика количина резаног дувана, различитих врста цигарета без акцизних маркица, као и мобилни телефони.

Оптуженима се ставља на терет да су починили кривична дјела удруживање ради чињења кривичних дјела из члана 249.,  у вези са кривичним дјелима:

- недозвољени промет акцизних производа из члана 210а.

- недозвољено складиштење робе из члана 210б.  

- кријумчарење из члана 214. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba