Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŠEST OSOBA U PREDMETU PRESIJECANJA LANCA KRIJUMČARENJA I RASTURANJA VELIKIH KOLIČINA VISOKOTARIFNIH ROBA

31.12.2018. 13:48

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŠEST OSOBA U PREDMETU PRESIJECANJA LANCA KRIJUMČARENJA I RASTURANJA VELIKIH KOLIČINA VISOKOTARIFNIH ROBA

- Amira GUDŽEVIĆA, rođenog 1972. godine u Sarajevu, državljanina BiH,

- Fatime ČOLAKOVIĆ, rođene 1965. godine u Sarajevu, državljanke BiH,

- Milorada MEDANA, rođenog 1984. godine u Ljubinju, državljanina BiH,

- Boška VUKASOVIĆA, rođenog 1964. godine u Čapljini, državljanina BiH i R Hrvatske,

- Daliborka NOVOKMETA, rođenog 1973. godine u Ljubinju, državljanina BiH, i

- Senada BEKRIĆA, rođenog 1968. godine u Doboju, državljanina BiH.

Optuženi u predmetu kodnog naziva „Pat“ se terete da su u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, u vremenskom periodu od 15. jula 2016. do 7. februara 2018. godine, kao pripadnici grupe ljudi nezakonito nabavljali, prevozili, međusobno razmjenjivali, skladištili, prodavali i na druge načine stavljali u promet na teritoriji BiH akciznu robu – duhanske prerađevine koje nisu bile obilježene kontrolnim markicama.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su kao članovi organizovane grupe imali tačno utvrđene zadatke u činjenju krivičnih djela usmjerenih ka nezakonitoj prodaji akcizne robe.

U optužnici se navodi da su optuženi učestvovali u krijumčarenju velikih količina cigareta i duhana sa područja Crne Gore te su robu ilegalno distribuirali na crnom tržištu u BiH te skladištili i pripremali za krijumčarenje na područje Slovenije.

Na ovaj način optuženi su nanosili štetu budžetu i građanima BiH, a za sebe sticali nezakonitu imovinsku korist.

Prilikom izvršenih pretresa pronađena je i privremeno oduzeta velika količina rezanog duhana, različitih vrsta cigareta bez akciznih markica, kao i mobilni telefoni.

Optuženima se stavlja na teret da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249., u vezi sa krivičnim djelima:

- nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a.

- nedozvoljeno skladištenje robe iz člana 210b.  

- krijumčarenje iz člana 214. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba