Vijesti

ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ORGANIZOVANE ILEGALNE IMIGRACIJE

04.12.2018. 14:29

Na sastanku u Sarajevu, članovima Udarne grupe prezentiran je nacrt Priručnika za vođenje istraga u predmetima trgovine ljudima, koji je izrađen uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ORGANIZOVANE ILEGALNE IMIGRACIJE

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić, kao rukovodilac Udarne grupe, predsjedavala je sastankom Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovane ilegalne imigracije, koji je održan u  Sarajevu.

Sudionicima sastanka i članovima Udarne grupe prezentiran je nacrt priručnika „Trgovina ljudima – Priručnik za vođenje istraga“, namijenjen za tužioce i policiju,  koji je izrađen uz podršku Misije OSCE-a u BiH, a u kojem su prezentirani modaliteti i specifičnosti vođenja istraga u predmetima za krivična djela trgovine ljudima, kao i istražne metode i specifičnosti prikupljanja dokaza u ovim predmetima.

Tokom sastanka, članovi Udarne grupe razgovarali su i o iskustvima iz prakse, specifičnostima vođenja istraga, istražnim metodama i dokazima koji se koriste u ovim predmetima.

Udarna grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovane ilegalne imigracije sastavljena je od članova iz policijskih, pravosudnih i sigurnosnih agencija na nivou države,  entiteta i Brčko Distrikta BiH, te drugih institucija uključenih u rad na ovim predmetima, a u svom radu provodi aktivnosti na poboljšanju procesuiranja krivičnih djela trgovine ljudima i ilegalnih migracija u BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba