Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ БИХАЋ

28.11.2018. 15:32

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ БИХАЋ

-      ДУШАНА ЦИМЕШЕ, рођеног 1958. године у Доњој Гати, општина Бихаћ, настањеног у Београду,  држављанина БиХ и Републике Србије.

Оптужени се терети да је у својству начелника СЈБ Српске општине Бихаћ са сједиштем у Рипчу, уједно и као члан Кризног штаба, односно Ратног предсједништва Српске општине Бихаћ, у временском периоду од почетка мјесеца маја па до краја децембра 1992. године, за вријеме рата у Босни и Херцеговини, а у оквиру широког и систематичног напада војске и полиције усмјереног против бошњачког становништва на територији Српске општине Бихаћ, знајући за тај напад и да њихове радње чине дио тог напада, свјесно учествовао у удруженом злочиначком подухвату са заједничким циљем да територију Српске општине Бихаћ етнички очисте од цивилног бошњачког становништва које је ту живјело, вршењем прогона на националној и вјерској основи.

Имплементација стратешког плана је обухватала депортацију и присилна пресељења становништва нападом на цивилно становништво и насеља, чиме су почињена убиства, нанесене тешке физичке озљеде те извршена затварања или друга тешка одузимања физичке слободе супротно основним правилима међународног хуманитарног права.

Оптужени се терети да је руководио и сам учествовао у договарању, планирању и реализацији напада на насељена мјеста и већинско бошњачко становништво на подручју Љуточке долине и Рипча, усљед којег напада је убијено најмање девет лица,  а присилно протјерано око 6.000 цивила - жена, дјеце и мушкараца. Након одвајања и затварања војно способних мушкараца, услиједило је одвођење у групама укупно 140 заробљеника те затварање у логору ИМТ сервису у Рипчу, гдје су држани противправно у нехуманим условима.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. става 1. тачке х) у вези са тачкама а), д), е) и к),  у вези са чланом 173. ставом 1. тачком а) а све у вези са чланом 180. ставом 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba