Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU OPĆINE BIHAĆ

28.11.2018. 15:32

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU OPĆINE BIHAĆ

-      DUŠANA CIMEŠE, rođenog 1958. godine u Donjoj Gati, općina Bihać, nastanjenog u Beogradu,  državljanina BiH i Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je u svojstvu načelnika SJB Srpske opštine Bihać sa sjedištem u Ripču, ujedno i kao član Kriznog štaba, odnosno Ratnog predsjedništva Srpske opštine Bihać, u vremenskom razdoblju od početka mjeseca svibnja pa do konca prosinca 1992. godine, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, a u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije usmjerenog protiv bošnjačkog pučanstva na teritoriju Srpske opštine Bihać, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, svjesno sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu sa zajedničkim ciljem da teritorij Srpske opštine Bihać etnički očiste od civilnog bošnjačkog pučanstva koje je tu živjelo, vršenjem progona na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Implementacija strateškog plana je obuhvatala deportaciju i prinudna preseljenja pučanstva napadom na civilno pučanstvo i naselja, čime su počinjena ubojstva, nanesene teške tjelesne ozljede te izvršena zatočenja ili druga teška oduzimanja tjelesne slobode protivno temeljnim pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se tereti da je rukovodio i sam sudjelovao u dogovaranju, planiranju i realiziranju napada na naseljena mjesta i većinsko bošnjačko pučanstvo na području Ljutočke doline i Ripča, usljed kojeg napada je ubijeno najmanje devet osoba, a prinudno protjerano oko 6.000 civila - žena, djece i muškaraca.  Nakon odvajanja i zatočenja vojno sposobnih muškaraca, uslijedilo je odvođenje u skupinama ukupno 140 zarobljenika te zatvaranje u logoru IMT servisu u Ripču, gdje su držani protupravno u nehumanim uvjetima.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavka 1. točke h) u svezi sa točkama a), d), e) i k),  u svezi sa člankom 173. stavkom 1. točkom a) a sve u svezi sa člankom 180. stavkom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba