Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНИ СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У КРИЖАНЧЕВУ СЕЛУ КОД ВИТЕЗА, 1993. ГОДИНЕ

08.11.2018. 15:34

Осумњичени се терете за ратни злочин против ратних заробљеника и ратни злочин против цивилног становништва, почињен убиством најмање 12 заробљених припадника ХВО-а из Шафрадина који су се претходно предали и положили оружје, као и двије жене хрватске националности, дана 22.12.1993. године.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНИ СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У КРИЖАНЧЕВУ СЕЛУ КОД ВИТЕЗА, 1993. ГОДИНЕ

По налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, полицијски службеници SIPA-е су лоцирали и лишили слободе осумњичене:

1. Ибрахима Пурића, зв. ”Ибро”, рођеног 1953. године у мјесту Долац,

2. Ибрахима Тарахију, рођеног 1959. године у Витезу,

3. Нијаза Сивру, рођеног 1957. године у Витезу,

4. Рушита Нурковића, рођеног 1958. године у Сеошници, Црна Гора,

5. Алмира Сарајлића званог “Роки”, рођеног 1968. године у Травнику,

6. Шаћира Омановића, рођеног 1973. године у Витезу,

7. Касима Кавазовића, рођеног 1972. године у Травнику,

8. Садика Омановића, рођеног 1968. године у Витезу.

Осумњичени су под истрагом и терете се да су за вријеме рата и оружаног сукоба између Армије РБиХ и ХВО-а, у својству команданата и припадника Армије РБиХ са подручја Средње Босне и Витеза, поступали супротно одредбама женевских конвенција о заштити ратних заробљеника и цивилних лица за вријеме рата.

Они су осумњичени за ратни злочин почињен над жртвама хрватске националности на локалитету Крижанчевог Села, Шафрадина и Дубравице, гдје је 22.12.1993. године убијено најмање 12 заробљених припадника ХВО-а који су се претходно предали, као и два цивилна лица, жене хрватске националности те вршено пљачкање и уништавање имовине.

Тијела убијених су размијењена 40 дана након злочина, а на посмртним остацима уочени су трагови злостављања и одсијецања дијелова тијела.

Такође, поједини осумњичени, у својству команданата јединица А РБиХ, терете се да су директно учествовали у почињењу злочина те да нису предузели активности да спријече злочине те процесуирају и казне починиоце.

Током лишења слободе извршени су и претреси објеката које користе осумњичени, гдје је пронађена одређена документација о наведеним догађајима, што може резултирати проширењем истраге у овом предмету.

Наведени ратни злочин представља једно од највећих страдања жртава хрватске националности на подручју Витеза и околине у протекломе рату, гдје је у нападу убијено више десетина жртава, а имовина опљачкана и уништена.

Осумњичени се терете за кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. КЗ-а БиХ и ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ-а БиХ.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац ће донијети одлуку о даљим активностима у предмету.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba